Vandalorum får 300 000

0

Vandalorum i Värnamo har meddelat att Familjen Kamprads stiftelse har beviljat ett bidrag om 300 000 kronor till Möten med minnen på Vandalorum.

Möten med minnen är ett prisbelönt program bestående av specialanpassade museivisningar för personer med demenssjukdom och deras anhöriga, utvecklat av Museum of Modern Art i New York. Programmets mål är att genom konsten ge stimulans och ökad livskvalitet till dem som drabbats av demens.

Vandalorums specialvisningar inom ramen för Möten med minnen har pågått sedan 2013 och har hittills vänt sig till människor som drabbats av demens boende i Jönköpings län.

Med Familjen Kamprads stiftelses bidrag om 100 000 kronor årligen i tre år kan visningarna utökas och erbjudas till invånare i hela Småland: till dagcentraler och äldreboenden men även till personer som bor kvar hemma. Bidraget ger även Vandalorum möjlighet att erbjuda workshops där deltagarna själva kan skapa efter utställningsbesöket.

Genom stödet från Familjen Kamprads stiftelse är det kostnadsfritt att delta i Möten med minnen på Vandalorum. Deltagarna väljer själva hur ofta och vid vilket datum de vill komma samt vilken utställning de vill se. Visningarna äger rum utanför museets ordinarie öppettider. Visningarna sker i samtalsform där alla får chans att uttrycka sig genom att beskriva vad de ser och berätta om sina känslor, sinnesstämningar och minnen. Efter varje visning får deltagarna med sig bilder av de konstverk eller föremål de upplevt under visningen.

LÄMNA ETT SVAR