Rabin föreläste i Allianskyrkan

2
Rabbin Peter Borenstein gästade Värnamo i går kväll.
Rabbin Peter Borenstein gästade Värnamo på måndagskvällen..

Föreningen Israels vänner Värnamo fick besök av Peter Borenstein under måndagskvällen på föreningens studiecirkel. En studiecirkel som engagerat 135 intresserade.

I den nästan fullsatta Allianskyrkan inledde paret Märta och Nils-Bertil Svensson med sång och musik. Med Tänder Ett Ljus i Advent satte man en fin prägel på decemberkvällen.

Kvällens ämne var den Judiska Högtiden. Peter Borenstein som är svensk rabbin, mohel och läkare, trollband åhörarna med sitt föredrag om alla judiska högtider.

– Den viktigaste högtiden är sabbaten som firas från fredag kväll när det mörknar till lördag kväll då det blir mörkt igen, berättade han. Då avstår man från allt skapande arbete och istället ägnar sig åt vänner, studier av Toran och vilar upp sig från veckans arbete.

Peter Borenstein  berättade också om hur man firar sabbat inom familjen med den förberedda maten, ljuständningen och läsningen ur Toran.  De högtider som man firar inom judendomen är förankrade i Bibeln, Gamla Testamentet.

Lövhyddofesten, Suckot, infaller på hösten. Det firas till minne av hur Gud skyddade det judiska folket under den fyrtioåriga vandringen i öknen efter uttåget ur Egypten.

Den judiska påsken, Pesach, infaller på våren. Även det ett minne från uttåget ur Egypten. Runt detta firande fick åhörarna veta om de ceremonier som högtiden innebär.

Den judiska pingsten, Shavuot, firas på försommaren. Ett minne av då det judiska folket fick stentavlorna med de Tio Budorden från Gud.

Peter hade med sig osyrat bröd som alla kunde smaka på. Han visade ett vädurhorn som blåses i då judarna firar sitt nyår i september eller oktober beroende på tidräkningen.

Föredraget berörde också förföljelserna av judarna under alla tider, från romartid fram till idag.

Avslutningsvis berättade Peter Borenstein också att den judiska tanken är att livet är här och nu, det liv man skall njuta av. Och att döden är lika naturlig som livet och inget att skrämmas av.

I Judendomen läggs vikten på livet och inte på livet efter detta.

Nästa år, den 25 april till 7 maj, kommer många av deltagarna i studiecirkeln att kunna följa med på en Israelresa. En resa som även de som inte deltagit på studiecirkeln kan följa med på.

Resan har ett späckat program där man besöker bibliska platser och får vara med på att fira sabbat med en judisk familj och även fira den israeliska självständighetsdagen.

Till vänster Britt-Marie och Nils-Bertil Svensson tillsammans med föredragshållaren rabbin Peter Borenstein.
Till vänster Märta Svensson och Nils-Bertil Svensson tillsammans med föredragshållaren rabbin Peter Borenstein.

Text och foto: Thomas Ivarsson

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR