Näringslivet mår bra i Värnamo kommun

0
Ulf Annvik, vd för Värnamo Näringslivs AB och Mikael Karlsson, företagslots på Värnamo kommun kommer nu att arbeta vidare med Bisnods utredning.
Ulf Annvik, vd för Värnamo Näringslivs AB och Mikael Karlsson, företagslots på Värnamo kommun kommer nu att arbeta vidare med Bisnods utredning.

Det mesta pekar uppåt när det gäller näringslivet i Värnamo kommun. Det kunde kommunledningen konstatera efter att de fått ta del av en undersökning som de beställt av företaget Bisnod. Undersökningen omfattar åren 2010 och fram till i dag. Av resultatet att utläsa så pekar kurvan stabilt uppåt fram till 2014. Då börjar det peka brant uppåt för flera branscher i kommunen. Det är kommunen tillsammans med Värnamo Näringslivs AB som beställ utredningen, för att få en koll på hur näringslivet i kommunen mår. Och hur näringslivet i kommunen står sig i förhållande till andra kommuner i samma storlek. En sak framgick tydligt. Även om det näringslivet mår bra inom de flesta områdena så ligger kommunens näringsliv efter i förhållande till högskoleorter. Den branschen som är hetast i kommunen är utan tvivel byggnads- och fastighetsbranschen. När det gäller byggnationen så råder det i princip en överhettning. Detta resulterar i höga priser och höga vinster för företagen.  Men också i att att det är svårt i att få tag i personal till de olika byggprojekten.

I undersökningen har Bisnod spaltat upp olika branscher. När det gällde Metallindustrin så framkom det att kommunens företag har bra konkurrensvärde och expanderar. Detaljhandeln var mycket stabil medan gummi- och plastindustrin har backat lite sedan 2010. Detta sedan en del tillverkning försvunnit från Forsheda Gummi. En annan mycket stark bransch är Företagstjänster. Det handlar om företag som lever på att serva andra företag i kommunen. Bemanningsföretagen går lite upp och ner. Men i stort följer deras kurva industrin, som är deras största kunder. Besöksnäringen bedöms har stor potential. 14 nya företag har registrerats sedan 2010. Men potential så kan man också ana att det finns mer att få ut av den branschen. En bransch som har backat en del är logistik- och transportföretag. De företag som finns kvar inom denna branschen anses dock vara stabila. Näringslivet skriker i princip efter högutbildad personal att anställa. När det gäller så kallade okvalificerade arbeten så börjar dessa bli en bristvara. Många av dessa arbeten hamnar nämligen utomlands, framgår det av utredningen.
– Konkurrensen i jakten på kvalificerad personal är tuffare än konkurrensen om nya kunder, konstaterar företagscoachen Mikael Karlsson.

Sammanlagt är finns det 1 500 företag som har sin verksamhet i Värnamo. Företag som finns i Värnamo men som har sin verksamhet på andra orter är inte inräknade i undersökningen. Snittet på aktieutdelning till ägarna är åtta procent i dessa företag.

LÄMNA ETT SVAR