Nu gäller det, IFK

0

Seger och kontraktet är med stor sannolikhet klart. Förlust och det osar skarpt läge. Så är det för IFK Värnamo inför dagens superviktiga möte mot Syrianska FC i Södertälje.

Superettan är inne i slutspurten. 28:e omgången av 30. IFK Värnamo spelar två söndagar i rad på Södertälje Arena, i dag mot Syrianska och om en vecka mot Assyriska.

Det brukar snackas om årets viktigaste match. Till den kategorin kan dagens uppgift för IFK insorteras. Vinst betyder med ganska stor säkerhet att IFK spelar i superettan även nästa säsong. Förlust innebär att Syrianska kryper oroväckande nära, bara en poäng bakom inför de två sista drabbningarna. Och, genom att Assyriska i går knep en poäng mot Dalkurd har detta Södertäljelag ett litet hopp om att undvika direkt nedflyttning.

Prio nummer 1 för IFK i dag måste vara att inte förlora. Vid oavgjort är ju förhållandet laget emellan oförändrat, alltså +4 till Värnamos fördel.

Det kommer säkert att bli en nagelbitare. IFK:s facit under de fem sista ronderna är dessvärre ingen munter läsning. Tre raka nederlag och blott en poäng på de fem senaste.

Syrianska då? Jo, de har nu tre raka utan förlust och har kryssat mot två topplag, Atheltic och Halmstad. Mot Athletic senast vann Syrianska avsluten med 14–0 (!).

Så, det gäller för de vit-blå i eftermiddag att vara på hugget direkt. Man kan misstänka att Syrianska trycker gasen i botten.

Det motsäger emellertid faktan från tidigare möten mellan de här två lagen. Fem gånger har de mötts och det har bara gjorts sex mål, fyra för IFK, två för SFC. De två målen SFC gjort var i samma match då de för två år sedan vann på sin hemmaarena med 2–1. Så, fyra gånger har IFK hållit nollan.

När vi för en stund sedan fick tag på IFK:s tränare Jörgen Petersson hade bussen nått Norrköping.

• Är hela gänget med, friska och hela?

– Jajamensan från sett de som varit skadade en längre tid. Victor Nilsson är också med, han har haft känning i ryggen så vi får se om han spelar eller inte, säger Petersson.

Positivt i övrigt är att IFK inte har någon spelare avstängd.

Målsnålt har ju tidigare möten varit. Fem av de sex målen producerades 2014, inga fjol blev det 0–0 i båda matcherna och i våras vann IFK hemma med 1–0.

– Matchen när vi förlorade med 1–2 minns jag bäst. Vi gick stenhårt för seger och bommade ett friläge i 93:e minuten varpå de vände spelet och avgjorde.

• Vad säger du om att Syrianska vann avsluten med 14–0 mot Athletic förra helgen?

– Det har snackats mycket om det och är märkligt. Athletic är ett topplag och de hade inte något avslut. Men, jag lägger ingen energi på det utan vi fokuserar på vårt och dagens match.

• Några radikala förändringar i startelvan?

– Nej, och vi har inte tagit ut laget än.

Ett väntat svar, ty tränarna har tidigare inte släppt startelvan förrän en timme före avspark.

Till sist kan en ”morot” skickas till IFK-spelarna. IFK:s poängrekord i superettan är 39 (2014 då laget blev nia och 2011 då det blev 13:e plats och kval mot Väsby). I år kan det bli nytt rekord, 40. Då gäller att vinna de återstående matcherna.

Fakta inför matchen

Tabellplaceringar: 10) IFK, 31 poäng (29–38), 13) SFC, 27 (21–33).

IFK:s tidigare facit mot SFC: 5 matcher, 2 segrar, 2 oavgjorda, 1 förlust, mål: 4–2.

SFC:s fem senaste: Athletic FC (b) 0–0, Halmstad (h) 1–1, Ängelholm (h) 1–0, Åtvidaberg (b) 1–2, Ljungskile (b) 2–1.

IFK:s fem senaste: Åtvidaberg (h) 1–3, Ljungskile (b) 0–2, Trelleborg (h) 1–2, Frej (h) 1–1, Sirius (b) 0–2.

Främsta målgörare, SFC: Yoann Arguin 4, Robin Book 3, Mattias Mete 3. IFK: Pär Cederqvist 9, David Engström 5, Johan Svahn 3.

Målvaktsliga, SFC: Hampus Elgan 68 % (3 nollor) eller Dejan Garaca 66 % (5). IFK: Jonathan Rasheed 73 % (9).

IFK:are med 5 eller 2 varningar: David Engström (5), Peter Jul Nielsen (5), Johan Andersson (2), Otto Eriksson (2), Oskar Johansson (2), Victor Nilsson (2), Freddy Winst (2).

LÄMNA ETT SVAR