(s) debatterar matsvinnet

1

Socialdemokraterna i Värnamo kommun har skrivit en fråga till kommunens servicenämnd. Frågan handlar om hur kommunen behandlar mat, matsvinn och tillagning av mat. Interpellationen kommer här i sin helhet. ”  God och näringsrik mat, serverad i trevlig miljö är lika viktigt för barn som inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Viktigt för barnen vilka lär in bättre på mätt mage, som förälder- och funktionshinderomsorgens gäster där hälsan förbättras med ordentlig kost. Mat som doftar gott och gör att man vill äta.   Nu har vi haft den nya kostorganisationen igång ett tag och rutiner bör ha hunnit sätta sig. Den nya kostorganisationen har ju hand om all matlagning och servering. Och de olika grupperna har ju lite olika preferenser till mat och vad som är god mat. Äldre vill ju gärna äta mat de kommer ihåg från sin barndom, medan yngre har många influenser från det internationella köket. Vi hoppas att man när man planerar matsedlarna tänker även på det, för att aptiten ska öka hos alla våra matgäster.  Det finns många synpunkter på maten, det är i och för sig inget nytt. Men dagens kunskap, upphandling och teknik har ju ökat möjligheterna till variation och smakupplevelser. Inom både barn- och utbildningsnämndens som omsorgsnämndens verksamhet skall finnas matråd, kostråd. Det vill säga ett brukarinflytande. Fungerar det?  I Delårsredovisningen anges att förvaltningen fortsätter arbeta med effektiviseringsuppdraget nu under hösten. Vad kommer detta att innebära? Redan idag har ju kök lagts ner och matproduktion slagits samman i ”storkök”.  Vi har också läst i tidningen att det är mycket matsvinn, Detta är nämnt i delårsredovisningen också. Så mycket som 15% anges att matsvinnet är för både skola och omsorg. Samtidigt som t.ex. barnen på Gröndalsskolan säger att ibland räcker inte maten, ibland finns det massor. Matsvinn kostar ju onödiga skattepengar och är ett oförsvarligt resursslöseri. Feltänkt.”

Värnamo den 19 september 2015 Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen Genom Britt-Marie Sellén Nilsson, Anette Myrvold eller Milka Cado

 

1 KOMMENTAR

 1. Nudging Sweden är (står det på en hemsida): ”ett nätverk vars syfte är att lyfta nudging som metod samt initiera och genomföra projekt för att visa beteendevetenskapens påverkan för en mer hållbar framtid.”
  Begreppet ”nudging” kommer från engelskans ”knuff” och syftet är att man vill ge någon en vänlig knuff i rätt riktning för att få oss att välja mera hållbara alternativ som är bra både för oss, vår omgivning och vårt klimat.
  På ett hotell togs i bruk en mindre storlek på tallrik, vilket minskade matsvinnet med 20 procent. Folk fick gå efter mera om de ville, men på detta sätt kastades det mindre mängd mat. Det är en stor kostnadsbesparing för ett företag vilket även borde gälla för såväl skolor som äldreboende.
  Kanske något för Värnamo kommun att ta efter som pilotprojekt om kommunen inte redan har en mindre storlek på tallrik!
  Fler exempel på nudging kan vara:
  godis som är placerat vid butikskassorna byts ut mot morötter för att göra det lättare för oss att välja ett hälsosammare och mera hållbart alternativ eller målade gröna fotsteg på marken som leder fram till en soptunna som gör att nedskräpningen i omgivningen minskar avsevärt.

LÄMNA ETT SVAR