Orolig över Jochnickstomten

2

En granne till Jochnickstomten i Värnamo är orolig och ställer lite frågor i denna debattartikel:

(svar på debattinlägget finns här)

Runt östra delen i Värnamo har det i dagarna funnits en illaluktande doft av gammal kemikalie. Främst har det luktat lösningsmedel i ett större område mellan Växjövägen och Nydalavägen. I lokala medier har värnamoborna fått veta att det bland annat finns föroreningar som alifater och aromater på tomten. Det har uttalats bland gamla ”värnamogubbar” att man på den tiden helt enkelt vräkte ut kemikalier på tomten.

Till mina frågor:
– Hur farligt är det att nu inandas dessa märkbara kemikalier för oss närboende?
– Hur vet vi att det inte ser likadant ut under gamla VMA-tomten där bland annat Lidl finns?
– Hur många fler tomter finns det i Värnamo med samma problem?
– Hur vet kommunen hur det ser ut fem meter under Gummifabriks- och Mejeritomten?
– Vart transporteras den förorenade sanden?
– Redan nu fyller man igen gropen med frisk sand. Kan vi lita på att alla kemikalier nu försvinner? Finns det inte mer under kvarvarande bebyggelse på området?

2 KOMMENTARER

  1. Stackars våra Barn som kommer efter oss detta är inte klokt att ingen gör nått åt detta.. Värnamo gummi visst man tar ett prov 5cm under marken men om man gräver 2 meter blir det nått annat någon borde ta tag i detta vem godkänner proverna har den personen ingen utbildning man kan ju undra känns i bland att det ligger mutor i bilden. Lyssna på våra äldre som själva jobbat på dessa platser hur mycket olika gifter dom har konsumerat Hydral olja arsenik klor med mera sånt ligger och myser 2 meter under marken jag skulle inte vilja bo där kommer nog kosta en slant när folk börjar bli sjuka eller någon form av allergi .

LÄMNA ETT SVAR