Debatterar Sommarkul

0

Thomas Strand (S) från Vaggeryd och en partikollega debatterar Sommarkul.

Sommarkul för alla barn och unga

Konstkollo. Sommarkul. Ett program med 100 olika aktiviteter – alla gratis, givetvis. I länets tidningar kommer det löpande rapporter om vad kommunerna valt att arrangera för verksamhet för det statliga stödet för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter.

Totalt har den socialdemokratiskt ledda regeringen avsatt 200 miljoner kronor för att fler ska få ett meningsfullt sommarlov, och kommunerna i länet får ta del av drygt ått miljoner av dessa. Det är mycket glädjande att se hur dessa pengar nu kommer till användning och bidrar till att barn och ungdomar får ljusa och härliga sommarlovsminnen.

För det är just det som är syftet med satsningen. Vi vet att många barnfamiljer i dag lever under tuffa ekonomiska förhållanden. Många barn får sällan möjlighet att åka på semester, läger eller delta i olika aktiviteter de veckor som skolan är stängd. Det är dessa barn som nu kan få en mer meningsfull fritid med hjälp av det statliga sommarlovsstödet.

Samtidigt är en grundbult i den svenska modellen att satsningar är generella och kommer alla till del. Därför är givetvis alla barn och ungdomar mellan 6 och 15 år välkomna att delta i aktiviteterna. Satsningen bidrar därmed inte minst till att stärka den sociala sammanhållningen i samhället. Oavsett hur stor plånbok föräldrarna har får alla barn möjlighet att delta på samma villkor.

Vi socialdemokrater är glada att vi kan bidra till att färre barn kommer behöva ljuga ihop historier när deras lärare i mitten av augusti ber dem berätta om sina sommarlov. Vi socialdemokrater är glada att fler får en ljus sommar att se tillbaka på oavsett hur mycket solen skiner. Det kallar vi en sann jämlikhetspolitik.

Thomas Strand (S) och Johanna Haraldsson (S)

Riksdagsledamöter, Jönköpings län

LÄMNA ETT SVAR