S och MP slog fast budgetinriktning

0
Marcus Eskdahl, Sibylla Jämting och Carina Ödebrink
Marcus Eskdahl, Sibylla Jämting och Carina Ödebrink

På en presskonferens under torsdagen presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet den inriktning de fastslagit för sitt kommande budgetförslag till Region Jönköpings län. Partierna vill ha en offensiv budget med satsningar på personalen, bättre hälsa för de mest sjuka och äldre samt kollektivtrafiken.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är just nu i full gång med sitt budgetarbete som ska resultera i ett gemensamt budgetförslag som presenteras i sin helhet i höst. Redan nu har partierna fastslagit inriktningen – ”Välfärdspengarna ska ut i verksamheten – inte stanna på Regionens hus”.

I dag presenterades också tre prioriterade områden i budgetarbetet:
1) Investera i personalen
2) Investera i bättre hälsa för de mest sjuka och äldre
3) Investera kollektivtrafiken för bättre folkhälsa och miljö.

– Vi får en historisk satsning på välfärden med de tio miljarder som regeringen skjuter till från och med 2017. För vår del är det viktigt att vara tydliga med att dessa ska komma välfärden till del och inte samlas på hög. I regionen står vi inför utmaningar när det gäller bland annat personalförsörjning, och för att kunna ge människor den vård de behöver måste vi vara en attraktiv arbetsgivare, säger regionrådet Carina Ödebrink (S).

– Vi ser att en grupp har fått stå tillbaka, och det är de mest sjuka och de äldre. Därför vill vi prioritera dem i vår budget. Om vi kan arbeta mer med den gruppen kan vi också få en bättre och effektivare vård och en mindre belastning på våra sjukhus, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

– Vi vill också satsa på kollektivtrafiken genom att införa ett seniorkort. Detta är något som är bra för både folkhälsan och miljön. För äldre är det viktigt med en aktiv livsstil för en friskare ålderdom och här kan det kollektiva resandet spela stor roll, säger regionfullmäktigeledamoten Sibylla Jämting (MP)

LÄMNA ETT SVAR