Jörgen Skärin debatterar

0

Jörgen Skärin och ytterligare två från Miljöpartiet debatterar,

Nu blir det billigare och enklare att leva miljövänligt

Ofta är det både dyrt och krångligt att göra det miljöbästa valet, fast det borde vara tvärtom. I vårbudgeten finns förslag som gör det lättare att göra rätt. Det är ett led i regeringens hållbara samhällsbygge.

Sveriges ekonomi är stark och arbetslösheten minskar. Det betyder att vi är väl rustade att modernisera Sverige. Regeringen har redan höjt stödet till elbilar, solceller och biogas. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Samtidigt kan vi minska belastningen på jordens gemensamma resurser. I vårbudgeten presenteras sex skatter som gör det billigare och enklare att leva miljövänligt.

• Billigare att laga skor, kläder och cyklar
Genom att underhålla och laga våra saker minskar vi sopbergen, sparar energi – och skapar jobb. Regeringen föreslår en halvering av momsen på reparationer av cyklar, kläder, lädervaror, textilier och skor.

• Sänkt skatt på förnybara bränslen
Det ska löna sig att tanka bilen klimatsmart. Därför sänker regeringen skatten på till exempel E85 (etanol) med 75 öre per liter från första augusti.

• Billigare att få vitvaror lagade hemma
Den som till exempel vill få sin trasiga diskmaskin lagad i stället för att köpa en ny ska kunna göra RUT-avdrag. Förslaget gäller för reparation och underhåll av vitvaror i hemmet.

• Slipp moms på el från solceller
Den som har solceller på villataket ska kunna sälja el man inte själv gör av med, utan att krångla med moms. Därför slopar vi nu momskravet för alla som säljer varor eller tjänster, med omsättning under 30 000 kronor per år. Så blir det enklare än någonsin att göra el från solen på villataket.

• Billigare att klimatkompensera
Företag som vill klimatkompensera för sina utsläpp ska få göra skatteavdrag för det. Det gäller dem som kör bil i verksamheten, men även dem som har sin egen uppvärmning, exempelvis hotell och stuguthyrare.

• Skatt på farliga kemikalier i hemmet
Hälsofarliga flamskyddsmedel och PVC-plast ska bort ur hemmen med en ny kemikalieskatt, som uppmuntrar marknaden att erbjuda giftfria alternativ. Det är bra för alla, men särskilt för barnen.

De här sex förslagen är bra för klimat och miljö, men de innebär också att nya jobb växer fram. Det är viktigt nu när Sverige får många nya invånare som inget hellre vill än att arbeta och försörja sig själva. Det stärker Sveriges ekonomi och bidrar till det hållbara samhällsbygget.

Janine Alm Ericson (MP), ekonomisk-politisk talesperson
Emma Hult (MP), riksdagsledamot Jönköpings län
Jörgen Skärin (MP), gruppledare Värnamo kommun

Jörgen Skärin (MP)
Jörgen Skärin (MP)

LÄMNA ETT SVAR