Utan vett och sans – om nytt vapendirektiv

0
Annette Petersson, ordförande. Foto: Jan Henricson/Svensk Jakt
Annette Petersson, ordförande. Arkivbild

Förslaget på nytt vapendirektiv är utan vett och sans. det menar Annette Petersson från Värnamo i följande debattartikel:

Strax efter de vidriga terrordåden i Paris i november förra året presenterade EU-kommissionen ett omfattande och långtgående förslag på att förändra lagstiftningen kring vapen för civilt bruk inom hela EU.

Förslaget, som var under beredning, skulle egentligen lagts fram först till sommaren, men händelserna i Paris skapade någon form av politisk panik. Viljan att visa handlingskraft övertrumfade med råge förmågan att tänka sunt, långsiktigt och analytiskt.

Och nu fortsätter turerna runt EU-kommissionens vapenförslag under nästa vecka. Förslaget ser allt annat än positivt ut för jägare och sportskyttar. Och förslaget är utan vett och sans.

Följande anekdot återger hur befängda diskussionerna är:
”Jag placerade mitt jaktvapen på verandan – jag gav den två patroner, noterade att den inte hade ben så jag placerade den i en rullstol för att den lättare skulle kunna ta sig fram och sen lämnade jag den där.

Under tiden jag var borta kom brevbäraren och levererade posten, grannen cyklade förbi på gatan, en kvinna gick förbi med sin hund och flera bilar stannade vid en stoppskylt som är på gatan nära mitt hus.

Efter några timmar tittade jag till mitt vapen i rullstolen – på verandan – den hade inte rört på sig och den hade inte dödat någon trots många möjligheter till det. Kan ni föreställa er hur förvånad jag blev efter den senaste tidens konstiga diskussioner och förslag till lagändringar på tema hur farliga vapen är och hur de dödar människor?

Antingen är det människor som missbrukar vapen eller så äger jag det lataste jaktvapnet i världen. Så nu ska jag kolla mina skedar och gafflar i köket för jag har hört att de gör människor feta……”

Som alltid är det milt uttryckt improduktivt att ge sig på laglydiga jägare och sportskyttar när man vill klämma åt organiserad brottslighet och terrorism.

Terroristerna kommer inte att sluta med sin vidriga verksamhet för att jägare och sportskyttar i EU får mer krångel och fler förbud.

Vapen dödar inte människor. Människor dödar människor.

Annette Petersson
Ordförande Svenska Jägareförbundet Värnamo

LÄMNA ETT SVAR