Debatterar välfärdmiljarder

0

Thomas Strand från Vaggeryd har tillsammans med övriga socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jönköpings län skrivit en debattartikel med anledning av regeringens välfärdssatsning.

Nu är det tid för välfärdsinvesteringar

Varje dag går långt över en miljon svenskar till ett jobb i skolan, äldrevården eller sjukvården. De utbildar våra barn, tar hand om oss när vi blir sjuka och vårdar oss när vi blir äldre. Dessa personer utgör ryggraden i vår välfärd.

Men det är våra välfärdsarbetare som har fått ta konsekvensen av att högern vid sina åtta år vid makten sänkte skatterna för 140 miljarder; som en jämförelse är det lika mycket som kostnaden för alla barnbidrag, hela förskolan samt hela Sveriges försvar och krisberedskap tillsammans.

Det är undersköterskan och läraren som har fått slita hårdare när kollegan blivit bortrationaliserad i besparingsivern, och det är nu de som sjukskrivs då stressen är för hög och bemanningen är för låg. Detta har också slagit mot våra barn och äldre.

Nu vänder vi utvecklingen och byter nedskärningarna mot investeringar. Därför kommer den socialdemokratiskt ledda regeringen att från och med nästa år förstärka satsningarna på välfärden med 10 miljarder kronor årligen. Totalt innebär detta över 10 000 fler tjänster inom välfärden, och det är ett nödvändigt tillskott för att kommunerna i länet och Region Jönköpings län långsiktigt ska kunna klara finansieringen av välfärden.

Men det är även ett kraftigt skifte från borgerligheten som fortfarande tror att alla lösningar är skattesänkningar. Enligt dem räckte inte de 140 miljarder de sänkte skatten med under åtta år, och högern vill därför sänka skatter för ytterligare 64 miljarder kronor.

Den politiska skiljelinjen mellan höger och vänster blir inte tydligare än så här. Skulle vi, som högern föreslår, kraftigt sänka skatterna så skulle detta innebära ett hårt slag mot den generella välfärden och därmed även mot den svenska modellen som byggt Sverige starkt under lång tid.

Vi socialdemokrater vill i stället utveckla välfärden. Genom en välfungerande skola ger vi alla barn, oavsett föräldrarnas klassbakgrund, jämlika förutsättningar att klara sig i livet. Med en god äldreomsorg kan vi känna oss trygga även när vi blir äldre. Med en bra sjukvård vet vi att det finns någon som tar hand om oss när vi blir sjuka oavsett våra ekonomiska resurser.

Regeringens besked är därför ett viktigt steg i rätt riktning. Framförallt för välfärdspersonalen som dag för dag gör ett oerhört viktigt arbete för att hålla igång Sverige. För deras skull behöver välfärden investeringar – inte neddragningar. Så bygger vi Sverige och Jönköpings län starkt för framtiden.

Thomas Strand
Helene Petersson
Johanna Haraldsson
Peter Persson

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jönköpings län

LÄMNA ETT SVAR