1,2 miljoner över för solceller

1
Solenergi vid Linneberg
Solenergi vid Linneberg

Byggnationen av en solcellsanläggning vid Linneberg i Värnamo blev drygt 1,2 miljoner kronor billigare än beräknat. Detta framgår av en redovisning från tekniska förvaltningen.
Totalt hade kommunen anslagit 3,5 miljoner kronor.
Den slutliga kostnaden blev 2 262 488 kronor och därmed ett överskott på 1 237 512 kronor.
Entreprenadkostnaden beräknades till 2,8 miljoner men det vinnande anbudet landade på 1,874 miljoner kronor.

Tekniska utskottet föreslår nu att kommunfullmäktige beslutar att överskottet återförs till anslag om investeringar för hållbar utveckling.

1 KOMMENTAR

  1. År 2011 väckte Värnamos energisatsning på solenergi omfattande positiva skriverier runt om i världen.
    Värnamo hade hamnat på kartan som representant över framgångsrik solenergi!
    Solenergiprojektets kostnad i Värnamo var 25 miljoner kronor + moms, för en yta som två fotbollsplaner placerade mellan riksväg 27 och sjukhuset som skulle täckas med solfångare. Där skulle alstras värme sex månader om året för leverans av värme/energi till fjärrvärmeverket.
    Olika intressenter hade då i sex års tid arbetat med projektet där Värnamo fått mest solenergipengar bland de 4000 ansökningar som funnits i solvärmestöd från staten sedan 2009.
    Så här såg finansieringen ut. Statligt bidrag: 9 miljoner, Värnamo kommun: 4,2 miljoner och övriga finansiärer: Landstingsfastigheter, Finnvedsbostäder och Värnamo församling, ungefär samma summa, 4 miljoner vardera, blev tillsammans ca 25 miljoner kronor.
    Ungefär samtidigt fick Landstingsfastigheter under en treårsperiod räknat från 2007 ca 24 miljoner kronor för energibesparande åtgärder för Värnamo sjukhusområde, enligt ett dåtida nyhetsbrev från Landstingsfastigheter i Jönköpings län med kravet som lyder: ”Något som ska leda till ekonomiska besparingar och miljömässiga vinster” i Värnamo. Pengarna skulle alltså användas för såväl energibesparande åtgärder som alternativa energikällor i Värnamo som då kunde värma t.ex. sjukhus, hus och kyrkor som i sin tur skulle få såväl lägre uppvärmningskostnad som ett miljövänligare alternativ.
    Men så hoppar då plötsligt en part av efter år av förhandlingar för ett projekt som skapat enorm positiv publicitet för ett miljövänligt alternativ. Landstinget (kanske fler aktörer?) ville inte vara med!
    Sedan dess har det växt upp ett stort antal solcellsparker i Sverige. Huruvida dessa är lönsamma beror på vem man frågar. Men tittar man på miljöaspekten så är väl solenergin en tydlig vinnare!
    Från att Värnamo på pappret varit en omskriven kommun år 2011 med modern energisatsning blev det hela tyvärr en flopp. Om detta projekt hade fullföljts så hade vi idag år 2016 haft ett bevis på positiv tillväxt i Värnamo kommun. Vi får väl hoppas att enstaka projekt i kommunen kan väcka politikernas nyfikenhet på denna rena energikälla.

LÄMNA ETT SVAR