Utställning i Sven Lundhs anda

0

På lördag börjar en utställning som man kan säga sker i Sven Lundhs anda. Sven Lundh var idégivare till konst- och designmuseet Vandalorum och en aktad man inom svensk möbelindustri. Han grundade även Smålands Konstnärsförbund och dess Smålands Konstarkiv.

Konstarkivet startade 1964 och finns numera i Vandalorum.
– Inriktningen är konst av samtida konstnärer med småländsk anknytning. Unik i sitt slag, säger Eva Thomasdotter som är intendent på konstarkviet och som jobbat där i cirka 30 år.
Samlingen består idag av cirka 1 500 verk, varav hälften originalverk.

– Vid förra årets 50-årsjubileum kunde ett flertal nya verk införlivas i samlingen, vilket gladde oss mycket. En utställning med samlingen i fokus efter 50 år har känts angeläget och relevant att göra. Sven Lundh, som varit den drivande kraften och det konstnärliga omdömet bakom samlingen i alla år, har nu lämnat oss. Det känns tacksamt och rätt att kunna göra denna utställning nu.

I utställningen återfinns konstnärer som Ture Fabiansson, Vera Nilsson, Ann-Marie Ekbom Wikström, Peter Lundström, Calle Johansson, Karin Lindblom med flera.

– Och inte minst Erling Johansson, som donerat hela sin grafiska produktion till Konstarkivet, cirka 500 verk, berättar Eva Thomasdotter.

LÄMNA ETT SVAR