Klimatet i länet – så blir det i framtiden

0

SMHI.s analyser av framtidens klimat i länet visar inte oväntat på varmare sommar och ökade nederbördsmängder.
Nederbördsmängderna ökar med mellan t10 och 20 procent.
Framför allt kommer vintrarna att bli mera nederbördsrika, med upp till 50 procent högre  mängder i länets sydvästra delar.

Förstärkningsarbetena på Lagan i Skillingaryd är därför synnerligen välbetänkta.
– De nya resultaten bekräftar tidigare slutsatser, vi får högre temperaturer och mer nederbörd. Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet, säger Elin Sjökvist, projektledare SMHI.

Så här ser en sammanfattning av SMHI-rapporten ut:

”Hur klimatet i Jönköpings län utvecklas beror på hur användningen av fossila bränslen ser ut i framtiden, dvs. hur mycket mängden växthusgaser ökar i atmosfären. I rapporten har beräkningarmed två olika utvecklingsvägar analyserats fram till seklets slut. Scenariot RCP4.5 beskriver en framtid med kraftfull klimatpolitik och stora utsläppsminskningar, men för scenariot RCP8.5 fortsätter utsläppen att öka.
Års medeltemperaturen i Jönköpings län låg under perioden 1961-1990 på
knappt 5 grader på höglandet men mildare i övrigt, högst runt Vättern
med drygt 6 grader.
Analyserna av framtida klimat visar en gradvis uppvärmning. I mitten på seklet visar båda RCP-scenarierna en uppvärmning på cirka 2 grader jämfört med perioden 1961-1990. I slutet av seklet visar RCP4.5 en uppvärmning på cirka 3
grader medan RCP8.5 hamnar på knappt 5 grader.

Fortsatta utsläppsökningar innebär alltså förJönköpings län att höglandet får en årsmedeltemperatur på 8-9 grader och runt Vättern kan det bli närmare 11 grader. Alla fyra årstider väntas bli varmare och den största uppvärmningen sker undervintern och sommaren, enligt RCP8.5 med upp till 5 grader för båda årstiderna.
I och med uppvärmningen ökar vegetationsperiodens längd, för RCP4.5 med ungefär 1,5 månad och för RCP8.5 ca 80 dagar.
Värmeböljorna förväntas också öka då antalet varma dagar blir fler.
RCP8.5 visar ett årsmedelvärde på 13 dagar i följd med dygnsmedeltemperaturer på över 20 grader i slutet av seklet, vilket kan jämföras med drygt 2 dagar under referensperioden.
Antalet graddagar för uppvärmning sjunker, vilket betyder att behovet av uppvärmning minskar.
Vid slutet av seklet visar RCP8.5 på cirka 2800 och RCP4.5 på ca 3300 graddagar, att jämföra med cirka 4300 under referensperioden. Ökande sommartemperaturer leder till ett visst kylbehov, enligt RCP8.5 är det cirka 130 graddagar vid seklets slut.
En varmare atmosfär innebär högre avdunstning och snabbare cirkulation vilket ger mer nederbörd.
Analyserna av årsmedelnederbörd bekräftar större regnmängder i det framtida klimat
et, jämfört med referensperioden 1961-1990. Årsmedelnederbörden
väntas öka med 10-20 procent till seklets slut.
Nederbörden ökar mest vintertid, i sydvästra delen av länet visar RCP8.5 på nära 50 procnet ökning. Den kraftiga nederbörden ökar också, maximal dygnsnederbörd kan öka uppemot 20 procent.
För länet ses en ökning av årstillrinningen med uppemot 5 procent vid slutet av seklet. Den största ökningen av tillrinningen sker för vintern och även det lägre scenariot RCP4.5 visar på 15-35 procent för vattendragen. För sommaren ses minskad tillrinning för vattendragen.
Tillrinning med återkomsttid 10 år respektive 100 år ser ut att öka i delar av
länet. Det förekommer även delar av länet som uppvisar minskningar av de höga tillrinningarna.
Vattendragen har under referensperioden haft tydliga årstidsförlopp, med vårflödestopp, låga sommarflöden, högre höstflöden och lägre vinterflöden. Dessa förändras enligt framtidsscenarierna som visar på högre vinterflöden och vårflödestopparna har försvunnit. En längre säsong med lägre flöden kan också förväntas. Antalet dagar då tillrinningen är låg ökar från ca 20 dagar till 30-40 dagar (RCP4.5) eller ca 50-60 dagar (RCP8.5) mot slutet av seklet.
Antalet dagar med låg markfuktighet ökar i framtiden. Från dagens 15 dagar till 30 dag
ar (RCP4.5) eller 50 dagar (RCP8.5) mot slutet av seklet.
Beskrivningen baseras på medelförhållanden men det är viktigt att komma ihåg att variationen mellan år kan vara stor, även i ett framtida klimat.”

LÄMNA ETT SVAR