Anna – ny chef på Flamman

0

Anna Herdy, 31, som är uppvuxen i Värnamo har fått ett nytt jobb som säkert kommer att uppmärksammas av många.

anna-herdy-150918-f-kalle-larsson
Anna Herdy. Foto: Kalle Larsson

1) Vad är det för nytt jobb du börjat på och hur kommer det sig att du börjat med det? Är det partipolitiskt?

– Jag har fått jobbet som chefredaktör för tidningen Flamman, som är en oberoende socialistisk tidning. Jag har jobbat här som ledarskribent och redaktör för sociala medier sedan ett år tillbaka. Nu kommer jag, som första kvinna, ta över chefsredaktörsposten efter Jonas Thunberg.

2) Var kommer ditt politiska engagemang från?

– Det kommer från att jag tycker att världen är en orättvis plats på väldigt många sätt och jag vill göra något åt det. Jag tycker att det är självklart att gå ihop med andra och på det viset försöka förändra. Jag blev politiskt intresserad och aktiv inom vänstern under en tid som var väldigt politisk, i början av 2000-talet. Jag var tidigt feminist och sen följde jämlikhetstanken med i spåren av det. Skolan och de diskussioner vi hade där var också en bidragande orsak till mitt intresse. Med politiskt intresserade klasskamrater att ”sparras” mot blir det såklart roligare.

3) Hur var det att växa upp i Värnamo?

– Jag har haft en trygg och bra uppväxt i Värnamo. Men samtidigt så tillhör jag den generation som bara fått vara med om nedskärningar och det märktes också i Värnamo. Jag kommer ihåg att fick gå med lärarna på Trelleborgsskolan och demonstrera utanför kommunhuset när man efter 90-talskrisens värsta dagar började skära hej vilt ibland annat skolan. För mig som aldrig varit särskilt troende så var det också frustrerande att se att Värnamo kommun gjorde väldigt lite för oss som inte ville hänga på Arken eller i Missionskyrkan när vi var tonåringar. Verksamheten där var säkert bra, men om man till exempel tillhörde en annan religion kanske man inte ville hänga där. Därför startade jag och några kompisar Ung Vänster, som framför allt krävde en fritidsgård och ett nattcafé i Folkets Hus.

4) När lämnade du Värnamo och vad har du gjort sedan dess?

– Jag flyttade från Värnamo två dagar efter studenten, i juni 2002. Sedan dess har jag jobbat politiskt i Ung Vänster och Vänsterpartiet på olika platser runt om i Sverige. De senaste tio åren har Botkyrka, utanför Stockholm varit min bas och under den tiden har jag hunnit utbilda mig i lärare i svenska och historia.

5) Har du fortfarande kontakt med Värnamo?

– Min pappa och min farmor bor kvar i Värnamo, så jag är hemma och hälsar på ibland, men alldeles för sällan.

7) Vad är de tre viktigaste politiskt frågorna just nu?

1. Regeringen måste lägga om den ekonomiska politiken. Att låna till investeringar för att få igång arbetsmarknaden och efterfrågan är ett sätt. Att låta de som har mest betala lite mer av våra gemensamma utmaningar är ett annat.

2. Den flyktingkris som det skrivs om i tidningarna handlar mer om en ansvarskris bland våra politiker. Sverige gör mycket bra, men mycket kan göras bättre. Den våg av medmänsklighet som nu sköljer över oss är väldigt fin att se. Själv ska jag volontärarbeta med att köra nyanlända flyktingar till olika destinationer i helgen.

3. Uppvärdera kvinnors arbete. Alla de hjältar som sliter i barnomsorgen, på äldreboendena och i vården är minst värda sin vikt i guld. Här måste det hända något radikalt. När ska politiker och makthavare förstå att det är dessa (framför allt) kvinnor som bär Sverige på sina slitna axlar.

 

LÄMNA ETT SVAR