Proton fyller 25 år

0

I år firar Proton Group 25-årsjubileum och man har verksamhet i bland annat Skillingaryd, Forsheda, Värnamo och Hillerstorp. Företagsgruppen, som har en stark lokal förankring, bildades 1990.

Proton Group bedriver idag verksamhet i flera olika branscher som ytbehandling, belysning och sjukvårdssängar samt som underleverantör till fordonsindustrin. I oktober vankas det jubileumsfest för alla anställda men detaljerna hålls hemliga in i det sista.

– Vår framgång nu och i framtiden avgörs av människorna som arbetar hos oss och därför vill vi fira Proton Groups 25-årsjubileum tillsammans med alla medarbetare, säger koncernchef Magnus Biesse,

magnus-biesse-protobon-150905-press
Magnus Biesse är koncernchef för Proton Group.

Egentligen börjar Proton Groups historia redan 1985 då Leif Malveholm förvärvade ett småländskt företag och därefter fick verksamheten att snabbt växa till en hel industrigrupp. Till en början hade ma huvudkontor i Skillingaryd för att sedan flytta till Värnamo.

1988 sålde han sin industrigrupp till ett redan noterat börsbolag som hade för avsikt att bredda sin verksamhet. Och två år senare, 1990, köpte styrelsen och delar av ledningen ut en grupp bolag från börsen och bildade Proton Group.

– Mycket har hänt sedan bildandet av företagsgruppen och festfirarna kommer att få en kort historieåterblick över vad som hänt under åren som gått, fortsätter Magnus Biesse.

Proton Groups grundare, Leif Malveholm, hade stark lokal förankring och en vilja att utveckla Protonkoncernen i de orter där vi bedriver verksamhet.

– Vi ska fortsätta det arbetet genom att vara en drivmotor och att tillsammans med näringsliv, kommun och skola utveckla regionen, säger Magnus Biesse. Vi har ett samhällsansvar att värna om vår personal och utvecklingen i regionen.

proton-group-150905Positiv utveckling inom alla fem affärsområden
Idag är Proton Group verksam inom fem affärsområden: Proton Caretec, Proton Engineering, Proton Finishing, Proton Lighting och Proton Technology. Alla fem affärsområden har haft en positiv utveckling det senaste året. Efter finanskrisen 2008–2009 som innebar tuffa utmaningar för Proton Group, är resultatet nu det bästa på 14 år med ett resultat på över 20 miljoner kronor för verksamhetsåret 2014. Idag har koncernen 420 medarbetare och en omsättning på 660 miljoner kronor.

– Den plan som vi lagt har vi följt. Vi har nått våra uppställda mål. Vi har även förändrat och effektiviserat organisationen, vilket har gett resultat, säger Magnus Biesse.

För att fortsatt stärka koncernen är strategin att Proton Groups fem affärområden ska närma sig varandra mer och utnyttja samordningseffekterna, förklarar Magnus Biesse. Vi behöver inte alltid blicka utanför koncernen, utan behöver även se inåt när vi rekryterar för framtiden.

– Det blir helt avgörande att i framtiden vara en attraktiv arbetsgivare, att vi lyckas bibehålla våra duktiga medarbetare. Jag är väldigt nöjd när jag ser att vi idag har en större rörlighet mellan våra affärsområden, avslutar Magnus Biesse. .
Historiska fakta om Proton Group
1990 Den 31 augusti köper styrelsen och delar av ledningen ut en grupp bolag från börsen och bildar därmed Proton Group.
1993 Eneryda Vårdprodukter förvärvas och byter namn till Proton Caretec.
1996 De första Proton-bolagen certifieras enligt ISO 9001.
1998 Ett första mål är avklarat – omsättningen är nu 500 miljoner kronor.
1999 Exaktor förvärvas och byter namn till Proton Lighting.
2000 Samtliga företag i gruppen får en gemensam namnstruktur och Proton-profilering.
Detta år är 723 personer anställda inom gruppen, omsättningen uppgår till 782 miljoner och man når det bästa resultatet hittills, 55 miljoner kronor.
2006 Högsta omsättning någonsin, 870 miljoner kronor.
2007 Proton Technology blir ett eget affärsområde.
2008-2009 Krisen under dessa år anses som den värsta sedan 1930-talet och innebar tuffa utmaningar för Proton Group.
2011 Grundaren Leif Malveholm går bort och barnen träder in som ägare.
2015 Proton Group fyller 25 år!
Proton Group är en privatägd industrikoncern med företag i fem affärsområden. Vi är idag verksamma inom branscher som fordonsindustrin, belysning och belysningslösningar för offentlig miljö, ytbehandling för fordon, byggindustri, verkstadsindustri samt inredning och tillbehör till sjukvård och hemvård.

 

LÄMNA ETT SVAR