Vid vissa infektioner är antibiotika effektiv och ibland en livsnödvändig behandling. Vid andra helt onödigt. Antibiotika ska bara användas när det behövs – det är budskapet i kampanjen från Region Jönköpings län som nu startar och pågår under någon vecka.
Öka förståelsen
Region Jönköpings län arbetar sedan länge för att minska antibiotikaanvändningen och öka förståelsen för att alla har ett ansvar. Det sker bland annat genom riktade insatser till vissa patientgrupper, information till invånarna och uppföljning och rådgivning till läkare på både vårdcentraler och sjukhus, både för att minska förskrivningen och öka kvaliteten i förskrivningen.
Färre recept
Insatserna ger resultat. 2011 var till exempel andelen antibiotika vid luftrörskatarr 22 procent i Jönköpings län.– Nu är genomsnittet 5 procent. Antibiotika gör ingen nytta vid okomplicerad luftrörskatarr, säger Andreas Lägermo.Statistiken visar också att förskrivningen av recept på antibiotika i Jönköpings län är något lägre än rikssnittet, men fortfarande en bit ifrån det mål som finns för att nå en försiktig antibiotikaanvändning.
Mer fakta
Stramas långsiktiga mål är högst 250 antibiotikarecept per 1 000 invånare. Delmålet i Region Jönköpings län för 2016 är högst 290 recept, ett mål som nåtts periodvis. Region Jönköpings län ligger på femte plats i antal förskrivna recept på antibiotika.
Efter att nyligen ha drabbats av Camylobacter hamnade jag på Infektionskliniken på Ryhov. Här försöker man låta patienten självläka utan att tillsätta Antibiotika. Sjukvården har tagit sitt ansvar och är restriktiva mot användandet av Antibiotika därför att ämnet passerar reningsverken vars slam sprids på åkrarna och människan får på så vis åter i sig Antibiotikan via grödor. Ett stort problem inom sjukvården idag är att många bakterier har blivit motståndskraftiga mot antibiotika.
Men att då konstatera att tungmetallen silver, som är bakteriedödande, används bl.a. i tandborstar, skärbrädor, toalettsitsar. Sko- och kläd/sportklädindustrin har stora mängder av silver så att bl.a. motionären inte ska lukta svett! Istället för silver hade det istället fungerat med vanligt disk- och tvättmedel! Men även bl.a. kylskåps- och tvättmaskinsindustrin använder silver.
Silvret orsakar att bakterier även blir motståndskraftiga mot antibiotika.
På naturskyddsföreningens hemsida (http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vanliga-fragor-om-silver-i-klader) kan man läsa: ”Silver är ett grundämne som i jonform är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Så låga halter som under 1 mikrogram (en miljondels gram) per liter vatten har visat sig störa tillväxt och fortplantning.”
Varför tar inte industrin sitt ansvar när människan och djur hotas? Vad gör lite svettlukt i skor och kläder om vi istället kan skydda människan från livsfarliga bakterier?