För alla som växte upp på 70- och 80- talet så var böckerna om zigernarflickan Katitzi lika självklara som iTunes och läsplattor i är i dag. Katitziböckerna speglar en tid av Sveriges historia som vi kanske inte ska vara allt för stolta över. En tid där rasism mot romer, utanförskap och segregering var vardagsmat. Men i böckerna av Katarina Taikon återgers också med stor inlevelse det inte allt för vanlig familjeliv och relationer som Katitzi hade med föräldrar, syskon och exempelvis grannar.
När nu Mia Ringblom Hjertner satt tänderna i pjäsen, i egenskap av regissör och dessutom nybliven chef för Unga Spira så känns förställningen helt plötsligt dagsaktuellt igen. Samma frågor, samma attityder och samma utanförskap kan ju utan problem appliceras till dagens samhälle. Men nu handlar det kanske om folk som nyss kommit till Sverige. Eller om människor som sitter utanför din närbutik med en tom pappersmugg och tigger pengar. De allra flesta av dessa människor har också familjer .
Föreställningen är ny och har inte ens haft premiär än. Premiären kommer att ske i Skillingaryd nu på lördag. Sedan väntar två förställningar i Värnamo och en föreställningen i Sävsjö. Totalt blir det 14 föreställningar, varav de flesta kommer att genomföras på Spira i Jönköping. Publiken är i första hand bar och ungdomar, från åtta år och uppåt.
Totalt räknar Smålands Musik & Teater att cirka 2 000 barn runt om i länet ska få tillfälle att se föreställningen.
Foto: Peter Magnusson