Socialdemokraterna debatterar oplanerade arbetsupplägg med mera.
I ett medvetet förbättringsarbete måste finnas vissa hållpunkter, hur skall annars organisationen veta vad som förväntas? Vi Socialdemokrater lägger många förbättringsförslag i kommunfullmäktige, men få blir lyssnade till.
Nu senast i juni krävde vi att ”Kommunstyrelsen och samtliga nämnder får i uppdrag att under perioden arbeta med sex fokusområdena: Personal, skolan, jämställdhet, kultur/fritid, miljö och samhällsplanering”. Uppdraget är ju att göra det allra bästa av de skattepengar som ska förvaltas till nytta för människor som bor och lever här.
Redan förra året föreslog vi fokusområden som alla nämnder och förvaltningar skulle jobba med. Nedröstat. Men i år gjorde vi om lite och la förslaget igen. Nedröstat. Så nästa år får vi försöka på nytt.
Att jobba med fokusområde personal, till exempel, innebär att bli en bra arbetsgivare som erbjuder heltid till dem som vill och kan, gör det möjligt för jämställdhet, föräldraledighet, att ha en arbetsmiljö som inte gör personal sjuk mm. Det är personalens kunskap och närvaro som avgör hur bra kommunens verksamhet är. Under mina år har jag mött mången personal som är helt fantastiska i sitt jobb.
Men vi tycker inte det är ok att arbetsupplägg är så oplanerade och omfattande att 6,7 miljoner går ut i övertidsuttag respektive 10,1 miljoner i fyllnadstid (2015). Till detta kommer 61 miljoner utbetald timlön, det vill säga till största delen timvikarier. Viss extra tid behövs men andelen är för stor och har ökat i jämförelse med 2014 trots besked om ”att man jobbar på det”.
Därför krävde vi i juni att kommunstyrelsen och nämnderna skulle jobba med förbättringar inom de sex fokusområdena. Det kallar vi ordning och reda.
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom Ulla Gradeen