Nu har medborgarna fått tycka till om lokala problem och trygghet i kommunerna Värnamo och Vaggeryd i lokalpolisområde Värnamo. Nu tas nästa steg mot det som till slut kommer att bli medborgarlöften.
Medborgarlöften är en del av den nya polismyndighetens styrmodell. Arbetet med medborgarlöften smygstartar under 2015 och kommer att byggas ut under 2016. Det innebär att lokalpolisområde Värnamo, som innefattar kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo, kommer att genomföra processen i två av lokalpolisområdets kommuner, Vaggeryd och Värnamo, i år för att sedan arbeta vidare med samtliga kommuner under 2016.
Polisen har under den senaste månaderna varit ute och pratat med medborgarna om lokal brottlighet. Synpunkterna är viktiga för polisen och ger en fördjupad bild av hur det ser ut i kommunerna. Dialogerna med medborgarna är en av de delar som ligger till grund för den gemensamma lägesbild som polis och kommun tar fram för respektive kommun och som sedan ska mynna ut i medborgarlöften.
Göran Magnusson och Ingemar Magnusson leder arbetet med medborgarlöften i lokalpolisområde Värnamo.
Hur har responsen varit från medborgarna?
Frågor om brottslighet, trygghet och polisens arbete har alltid varit intressanta för kommuninvånarna. Det finns alltid åsikter om vilka prioriteringar och på vilket sätt polisen ska bedriva sin verksamhet. Gensvaret från medborgarna under arbetet med medborgardialogerna har varit bra. Vid träffarna ute i kommunerna har kvaliteten varit viktigare än kvantitet i de samtalen som förts med medborgarna.
Känner medborgarna sig otrygga?
Det stora flertalet känner sig trygga. De båda kommunerna Värnamo, med cirka 33 000 invånare, och Vaggeryd, med cirka 13 000 invånare, hör inte till de mest brottsfrekventa områdena i Jönköpings Län.
Medborgarundersökningar från SCB, Statistiska Centralbyrån – Nöjd Region Index – visar att trygghetsindex har stigit något under de senaste åren.
Vad vill medborgarna att polisen ska arbeta med?
Beroende i vilka forum och vilken ålderskategori polisen för dialoger med blir svaren lite olika. På landsbygden kanske man är mest orolig för tillgrepp och bostadsinbrott medan medborgarna i lite större orter anser att trafiksäkerhetsarbetet och narkotikaproblematiken är värst.
Vilka fokusområden har polisen och kommunerna kommit fram till?
Polisen och kommunerna, Värnamo och Vaggeryd, har nu tagit fram en gemensam lägesbild i respektive kommun utifrån insamlat material. Målet med att ta fram en lägesbild var att identifiera ett antal fokusområden som polisen ska styra sin verksamhet mot.
Värnamo kommun
Både medborgare och medarbetare anser att vi bör fokusera på brottsområdet narkotika och då lite specifikt inriktat mot ungdomar. Att minska droganvändningen och förhoppningsvis på så sätt minska annan brottslighet som misshandel, inbrott och skadegörelse är en målsättning som alla är beredda att satsa extra på.
Medborgarlöftet i Värnamo kommer att inrikta sig på narkotikaanvändningen.
Ett annat fokusområde som speciellt medborgarna ansåg som viktigt är trafiksäkerhetsarbetet och då speciellt hastighetsöverträdelser i tätorterna.
Detta område kommer polisen och kommunen att satsa lite extra på i upprättad handlingsplan.
Dessa två fokusområden stack ut lite extra och följdes därefter av våld i offentlig miljö samt stölder/inbrott.
Vaggeryds kommun
Även i Vaggeryds kommun har det i den samlade lägesbilden framkommit att det är narkotikaanvändningen som bör prioriteras. Medborgarlöftet i Vaggeryd kommer också att inrikta sig mot narkotikaproblematiken.
Andra fokusområden i kommunen som vi kommer att arbeta lite extra mot är bostadsinbrott, trafiksäkerhet och ungdomskriminalitet.
Vad ligger till grund för valda fokusområden?
Som tidigare sagts så är det en samlad bild från medborgardialoger, medarbetardialoger, tips, underrättelseinformation, olika trygghetsundersökningar samt annan statistik som ligger till grund för fokusområdena.
Hur går arbetet vidare?
Våra medarbetare har nu arbetat med hur vi ska jobba mot bestämt fokusområde. Vi kommer att sammanställa detta och ta fram 3-4 aktiviteter som kopplas till de två medborgarlöftena som från den 1 januari 2016 ska gälla i Vaggeryds- och Värnamos kommun.
_______________________________________________________________
Vad är ett medborgarlöfte?
Medborgarlöften är en utveckling av dagens samverkansöverenskommelser mellan kommun och polis och ska vara en integrerad del av Polismyndighetens nya styrmodell och kommunens arbete med trygghets- och säkerhetsfrågor. Medborgarlöften handlar om åtgärder som ska hantera lokala problem, öka tryggheten och minska brottsligheten i ett område. De beskriver vad polisen, kommunen och andra samarbetspartner lovar att åstadkomma tillsammans. Medborgarlöften fokuserar också på sådant som de som bor och verkar i ett område upplever som viktigast för att känna sig trygga och säkra.