Hemma hos: Malin Wengholm

0

Man har kunnat se henne i liftkön i Sälenfjällen eller debattera i fullmäktigesalen i Värnamo. Det handlar om Malin Wengholm, västgötskan som blivit den ledande politikern i Jönköpings län. Sedan några månader tillbaka är hon regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län med en budget på cirka 10 miljarder och 10 000 anställda.

Vi har också stött på Malin i de mest skiftande sammanhang: som debattör, som motionär i Pangloppet i Skillingaryd, som gymnasielärare i Värnamo, i skidbacken i Hundfjället och som spinninginstruktör. De flesta känner nog dock igen Malin främst för hennes politiska engagemang i Moderaterna.

Hos Malin och tjejerna
För att få veta lite mer om Malin utanför den politiska sfären besökte vi Malin hemma i huset i Jönköping.

Malin har hunnit fylla 40 och har två härliga flickor, Tyra och Klara. Livet som småbarnsförälder innebär ett evigt pusslande som nog de allra flesta med små barn känner igen sig i.

– Det är ingen större skillnad för mig än för andra. Det är hela tiden ett pusslande som småbarnsförälder, säger Malin när hon direkt från arbetet kommer hem till huset med sin två tjejer. Men jag skulle aldrig vilja vara utan mina barn.

På frågan om hur hon klarar av allting själv med ett krävande jobb, två små barn och hus så svarar hon:
– Jag har alltid haft en hög arbetskapacitet och dygnet har ju många timmar.

Det är en ljuvlig sommardag hemma hos familjen. Under intervjun tar storasyster hand om lillasyster och det går hyfsat. Fast det är ju lite spännande när det är en reporter på plats och kameran är intressant.

Idrotten
Malin är en sportig kvinna även om det enligt henne själv inte blivit så mycket sport de senaste åren.
– Man måste inse att man inte hinner allt samtidigt. För min del har idrottandet fått stå tillbaka till förmån för småbarn, karriär och hus. Fast jag saknar att träna, man blir så mycket piggare alla tider på dygnet om man håller uppe konditionen. Att börja träna igen står högt upp på min ”att göra lista” säger hon och skrattar.

Malin är praktiskt lagd och har gjort en stor del av renoveringen i huset på egen hand.

Fördomarna om manliga respektive kvinnliga egenskaper utmanas till fullo när man möter Malin.

I sitt första val vid 18 års ålder röstade Malin på folkpartiet. Hon gick då naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och tyckte att de hade bäst skolpolitik.

Sedermera blev hon moderat.
– Jag läste igenom alla partiprogram och valde det parti med mest fördelar och minst nackdelar för vårt samhälle och vår välfärd.

Följer du moderaternas partiprogram slaviskt?
– Nej, jag är trygg med min ideologiska kompass och tror på sunt förnuft.

På moderaternas partistämma tidigt i höstas förespråkade Malin att begränsa invandringen. Hon menade att man skall försvara mångfald och solidaritet men samtidigt inse att det krävs realism kring Sveriges kapacitet att ta emot flyktingar.

Hon ville också att det införs utbildningsplikt för nyanlända vuxna utan grundskoleutbildning.

Då var det ingen som gick upp och stöttade henne och hon stod ensam kring uttalandet i media. Fem veckor senare gick partiledningen ut med samma budskap.

Nära till naturen
Strax intill föräldrahemmet fanns farmor och farfar som var lantbrukare:
– En fin uppväxt som jag också vill förmedla lite av till mina flickor säger Malin.

Djur och natur är välgörande för själen. Det är ett härligt sätt att varva ned på.

I det politiska har Malin ofta varit ensam kvinna vilket ibland varit tufft. Men egentligen tänker hon inte så mycket på det. Hon säger att hon själv som liten var en ”pojkflicka” och det har hon haft nytta av i arbetslivet. Hon har en inneboende trygghet och tydlighet vilket är viktigt och nödvändigt när man ska fatta beslut.

Vad är ditt råd till andra kvinnor påväg mot ledande befattningar?
– Var alltid påläst, skaffa en bra mentor, håll i och håll ut, lär dig att tåla tuffa tag, det blåser hårda vindar på toppen säger Malin med ett leende.

Almedalsveckan är över. Det är dags för lite ledigt men snart drar regionpolitiken igång igen – med Malin Wengholm som ordförande för regionstyrelsen.

Låt oss tippa att Malin av diverse publikationer snart kommer att rankas som en av Sverige vassaste kvinnor…

Snabbfakta om Malin:
Namn:
Malin Elisabeth Wengholm
Född: 1976
Bor: Jönköping
Uppvuxen: Tibro i Västra Götalands län
Familj: Två döttrar
Bakgrund: Gymnasielärare i matematik, biologi och naturkunskap
Favoritcitat: Allt är möjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid!
Politisk hemvist: Moderaterna
Politiska uppdrag: Från 1 maj 2016 ordförande i regionstyrelsen i Region Jönköpings län och regionråd sedan 1 januari 2015.
Bland tidigare uppdrag:
2006–2010 ordförande i tekniska nämnden och ledamot i kommunfullmäktige i Värnamo. Vice ordförande i moderatas länsförbund. 2010–2014 ledamot i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige, ledamot i regionala utvecklingsdelegationen i Jönköpings läns landsting.
2014 Regionråd och ordförande i nämnden Arbetsmarknad, Näringsliv och Attraktivitet, Region Jönköpings län.
2016 Regionstyrelsens ordförande, Region Jönköpings län.
Det visste ni kanske inte: 2001 vann Malin Luciapokalen och blev erbjuden en plats i Gladiatorerna som hon tackade nej till.

LÄMNA ETT SVAR