Konståkning – även för killar

2

Konståkning är en sport som framför allt lockar tjejer men det finns undantag. I AKK, Apladalens Konståkningsklubb finns det ett par killar och en av dem har redan bröat tävla. Det handlar om Noah Brundin som därmed går i samma spår – eller kanske skär – som sina två äldre systrar.

Noah är nio år och har testat fotboll och ishockey men tycker betydligt mer om koståkning. Dessutom har han nu börjat känna sig för med friidrott.

Det är fredag eftermiddag. Klockan har slagit 15.00 och på isen i Aplarinken är det konståkning som gäller. Ledare och ungdomar har intagit isen för lite piruetter och annat som hör till denna klassiska sport. I år är det för övrigt 150 år sedan Sveriges första konståkningsklubb bildades, Kungliga Skridskoklubben tillkom nämligen1866 i Stockholm. Fast konståkning är betydligt äldre än så. De äldst hittade skridskorna är cirka 4 000 år gamla.

AKK är inte lika gammal utan bildades 1985, har alltså fyllt 30.

De aktiva är dock betydligt yngre och ungdomsverksamheten är stor. Så stor att det alltid är en kamp om tider i ishallen. Därför använder man sig också av ishallen i Rydaholm.

På is är det nästan alltid bara tjejer med numera ett par undantag, Noah och en kille som heter Gustav Wickman.

Noah har redan nått så långt att han tävlar och han tycker att konståkning är kul.

Mamma Anna och pappa Johan har inte sysslat med konståkning utan det är systrarna Elins och Alvas idrottande som gjort att Noah blivit intresserad. Därmed är det nu tre syskon Brundin i AKK.

Det är träning 3–4 dagar i veckan för de kring 50 aktiva och kanske, kanske har vi en ny Alexander Majorov i någon av killarna från Värnamo. Alexander blev nyligen elva i EM. Eller kanske en ny Joshi Helgesson som slutade 9:a i EM , bland tjejerna.

Fast det där med att bli bäst är inte viktigast utan det är att ha kul med kompisarna i en fin sport som är nummer 1. Och sedan är tävlingarna grädde på moset.

Text: Per Bunnstad
Foto: Jim Carlsson

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR