Camilla svarar Hans-Göran

0

Debatten kring Rörstorpsskolan-Östboskolan går vidare. Nu är turen kommen till Camilla Andersson Bennerstål att svara Hans-Göran Johansson:

Hej och tack för ditt svar.

Jag vet att BUN helt äger myndighet att besluta om skolorganisation, men när de väljer att ta ett beslut på undermåliga konsekvens- och riskanalyser måste det väl ändå vara en fråga för högre instans. Vart ska vi föräldrar och pedagoger annars kunna vända oss med vår oro?

Du skriver att du förutsätter att utvecklingsarbete och förändringar sker i nära dialog med lärare, föräldrar, politiker och tjänstemän, men så ser inte verkligheten ut. I detta fall har förvaltning och politiker själva valt att totalt ignorera pedagoger och föräldrar. De hävdar att vi fått vara med i processen, men när inte våra åsikter stämde överrens med deras valde man sonika att strunta i oss och istället hävda att ”Vi vet bäst”.

Jag vet att Värnamo stad är trångbodd och att vi behöver hitta lokaler för en ny skola. Men med tanke på att Rörstorpsområdet inte är det mest akuta område och att vi faktiskt kommer att få en snedfördelad skolorganisation, då de andra tre f-5-skolorna inte kommer att kunna behålla sina 6:or på flera år, så tycker jag att det är märkligt att man skyndar in i detta beslut.

På mötet, onsdagen den 20/1 fick vi veta att även Östboskolan och Rörstorp kommer att vara ”halvtomma” flera år framöver eftersom de elever som redan påbörjat sin skolgång på Enehagen garanteras att få gå kvar där. På samma möte fick vi många svar som lät: vi vet inte, det får vi ta reda på, vi tror, det har vi inte gjort klart än… Jag anser det helt horribelt att man tar beslut innan man gjort grundliga undersökningar inom ALLA områden.

Du skriver också att Rörstorp/Östbo kommer att få ett annat upptagningsområde och det är till viss del sant. Men det är inte så att elever i detta område kommer att börja på andra skolor, de kommer fortfarande att tillhöra Rörstorp/Östbo. Enda skillnaden är att det kanske kommer elever från nuvarande Enehagsområdet och kanske skolskjutseleverna. Detta innebär att de elever som idag går på Rörstorp kommer att fortsätta gå på Rörstorp/Östbo. (Jag skriver kanske om eleverna från Enehagsområdet, för ska man vara krass så kommer dessa föräldrar många gånger hävda närhetsprincipen då deras barn kommer att ha längre väg till Rörstorp och definitivt längre väg till Östboskolan.)

Hade Rörstorpsskolan varit en ickefungerande skola eller att läroplaner sagt att skolstrukturen ska vara f-3 och 4–6 hade detta beslut mött mindre motstånd. Hade politiker och förvaltning baserat sitt beslut på grundläggande analyser av ALLA aspekter och inte bara suttit där och ”trott” så hade vi inte befunnit oss i denna situationen idag. Jag är övertygad om att man hade tagit ett annat beslut om inte farhågor och spekulationer om upptagningsområden och föräldrars rätt att välja skola hade fått styra.

Hade inte Östboskolan funnits som ett alternativ hade det aldrig kommit ett beslut om att göra om Rörstorp till f-3. Då hade man behållit skolan och den suveräna pedagogiska verksamhet som den är och till och med försökt använda Rörstorpsskolan som ett föredöme. Jag är övertygad att om man hade valt att sätta de organisatoriska bitarna åt sidan och fokuserat på det pedagogiska och det sociala hade man sett vilka enorma vinster det finns i en skolorganisation med barn i ett större åldersspann. Vi måste få er att förstå att barnen måste vara prioritet. Vi är skyldiga dem att ha deras sociala välbefinnande och deras trygghet i fokus och att ge dem de bästa pedagogiska förutsättningar vi kan.

Camilla Andersson Bennerstål, pedagog och förälder på Rörstorpsskolan

LÄMNA ETT SVAR